Túlélési tanácsok, ha esetleg Montreálba tévedsz…

blog_montreal_night

A “mindenki-tudja-hogy-ne-etesd-a-mókust” tanulságán elgondolkodva jutott eszembe, hogy lehet a repülőtérre érkezve mindenki kezébe – de főleg a más kontinensről érkezőkébe -adhatnának egy kis szórólapot, amelyen a könnyebb beilleszkedést segítő szabályok vagy inkább tanácsok szerepelnének.

Én ezt a kis brossúrát állítanám össze magunknak, ha megint először érnénk földet a Montréal–Pierre Elliott Trudeau International Airport-on:

 

 Mindig mosolyogj!

 Legyél lelkes és kedves, ha hozzád szólnak, ha meghallasz egy új hírt valakitől vagy egyszerűen akkor is, ha valaki azt mondja,” Szép ma az idő.” !! (lehet nekünk magyaroknak ehhez a kettő viselkedési normához nehezebb alkalmazkodnunk, mint a mínusz 30 fokhoz másfél méteres hóval…)

Mindent szép hangosan köszönj meg, fülig érő mosollyal és extra hangsúlyt a Thank you-ban a you-ra helyezve! “Thank you! – No, I thank Youuuuu!”

A köszönés csak Hi, how are you? – Good, and how are you doing? 🙂 Vagy vmi ilyesmi, de az iskolában tanult Good Morning stb. felejthető minden korosztálynál. Javasolt a Hi guys! gyakori használata is. Elbúcsúzás: Bye, see you soon!

Annak ellenére, hogy franciául beszélgetsz mondjuk, a végén nem úgy köszönünk el, hogy Au revoir, csak Bye és Bonne journée! A társalgást pedig kezdd Allô-val! Ez a helyi Szia!

Ne lepődj meg, ha vad idegenek megdicsérik a nekik tetsző bicajodat, vagy bármiféle pozitív megjegyzést tesznek rád, csak úgy.. Nem akarnak semmi “extrát” cserébe!

Ha belépsz egy boltba, akkor tuti, hogy Bonjour, Hi! -jal üdvözölnek az alkalmazottak! Válaszd ki a neked tetsző nyelvet és már mehet is a vásárlás!

A boltban ne akard elpakolni a megvett dolgokat – megteszik neked, ezért alkalmaznak plusz embereket a pénztárnál az élmiszerboltokban.

A boltok később nyitnak és zárnak.

Soha nem kell kiadnod a saját kezedből a bankkártyádat!

Szendvicset inkább ebédre egyél, ne reggelire! Meleg kaját pedig vacsorára!

Feltétlenül kóstold meg a hazai Poutint, ami sült krumpli sajttal és barnamártással.

Nyugodtan vegyél fél literes kávét és sétálj vele az utcán, menj vele szülőire, bárhova! – egyrészt nem kapsz szívinfarktus, mert olyan gyenge…, másrészt sok ember keze összenőtt a kávésbögréjével már 🙂

Igen, itt a valóságban is a gyalogosnak van elsőbbsége! Az autós megáll, és addig nem megy tovább, amíg át nem mész az úton! Kimondottan, ha kisgyerekkel vagy! Akkor is menj át, ha nem is akarsz – így megnyugszanak és mennek tovább 🙂

Az utak sokkal szélesebbek, az autók nagyobbak és erősebbek – az egyetlen dolog, ami sokkal olcsóbb itt pedig a benzin… És Québecben csak a járművek hátulján van rendszámtábla… , mert ez Québec 🙂

Találkozni fogsz nagyon sok gyönyörű autóval, és emellett néhány szó szerint ronccsal, mivel nincs műszaki vizsga.

Minden második utcasarkon All Stop van, azaz mind a négy irányból érkezőnek Stop táblája van.. (olyan helyeken is, ahol mondjuk egy zsákutcából jöhet ki 2 autó, mert 2 ház van összesen benne… és négysávoson is teljesen természetes… Na, ehhez érdemes otthon előre logikai feladatokat végezni…)

Magyar jogosítvánnyal fél évig vezethetsz az országba érkezésed után. Azután tehetsz elméleti vizsgát, majd forgalmi vizsgát is, ha továbbra is vezetni szeretnél.

Ha a tömegközlekedést választod, akkor mindig állj libasorba a buszmegállóban és csak az első ajtón szállj fel!

Nem fogják bemondani, hogy melyik buszmegálló következik.

Tanuld meg a telefonszámodat nagyon, mert az az egyik legfontosabb személyazonosítód!

Az irányítószámod a másik, mert itt blokkonként, háztömbönként más-más az irányítószám.

Piknikezz kedvedre – ez egy életforma ! A parkok tele vannak jó állapotban lévő padokkal, asztalokkal, a boltok pedig félig kész, grillezhető harapnivalóval. Még olyan parkot is találsz majd, ahol grilleket is helyeztek ki közhasználatra.

Ha április végén érkezel esetleg és már 8-10 fok körül van a hőmérséklet , akkor elég miniszoknyát és kis balerina cipőt csomagolni, hogy ne lógj ki a sorból 🙂 (pasik persze maradhatnak farmerben…)

Cigizhetsz az utcán – de ezt inkább ne tedd, a kedvemért 🙂

Legalább a napokat tanuld meg franciául a repülőút alatt– ellenkező esetben annyi parkolási bírságot kapsz a bonyolult táblák miatt, hogy elmegy a havi megélhetésre szánt pénzed hamar…

Ja és: Ne etesd a mókusokat és óvakodj a sirálytól!

IMG_1753

4 thoughts on “Túlélési tanácsok, ha esetleg Montreálba tévedsz…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *