Nyári táborok… Máris?

camp

Még csak január közepe van, de mikor belenéztem a levelezőmbe, már azzal az örömhírrel köszöntöttek a Y.M.C.A.-ből, (wájemsziéj) hogy megnyitották az interneten a nyári táborokra a regisztrálási lehetőséget!!
Sőt, hogy megkönnyítsék a szülők helyzetét, minden évben január végén megtartják Montreálban a nyári táborok börzéjét, ahol képviseltetik magukat a táborok és lehet érdeklődni, hogy ki mit ajánl és mennyiért.

Juhéj! – gondoltam! Kinéztem az ablakon: hó, hó, hideg, szél… Hiszen ezen a hétvégén kezdődött még csak a Téli Hó Fesztivál (Fêtes des Neiges) ?!!

Igazából még épp hogy csak kitaláltam, hogy hova menjünk majd el egy hétvégére téli kirándulásra, mégcsak most “melegedünk” bele a télbe – mert eddig elég kegyes volt az időjárás – és tényleg azt várják tőlem, hogy tudjam, ki, mikor, hova szeretne nyáron menni, mikor lesz a férjem szabadságon, hogy ne ütközzön a gyerekek táborával, hogy hova megyünk családi nyaralásra és mennyi a keret, amit erre az egészre tudunk akkor szánni??!!!

snow

Hát igen! Most már elkezdhetünk tervezni!
Ha tanultunk a tavalyi hibánkból! Ugyanis  „csak” március közepén regisztráltunk és akkorra a legmenőbb táborok már réges rég megteltek… Ki gondolta volna?

Pedig van ám rengeteg!!!! Szinte minden nagyobb parkba, sport központba, sok iskolába, művelődési házba, könyvtárba szerveznek táborozási lehetőségeket az egész nyári szünetet lefedve.

Meghirdetik a tábort 8-10 hetes periódusra: lehet csak egy táborba menni egész nyáron, mert hetente más és más programot ajánlanak, vagy lehet csipegetni, ide is, meg oda is jelentkezni. Természetesen vannak napközis és ott alvós táborok is, sőt,  különleges bánásmódot igényelő gyerekek számára is hirdetnek speciális táborokat. Szerintem nincs olyan gyerek, aki nem találhatja meg a tetszésének megfelelőt! – ha a szülők időben regisztrálnak persze. 🙂
Említés szintjén felsorolhatok párat: van minden tantárgyhoz kapcsolódó, vannak nyelvi táborok, lego tábor, robot programozás, városfelfedezés, cirkuszi foglalkozásokat tanító és mindenféle sportot és művészetetet gyakoroltató tábor…. – Olyan ez, mint Gombóc Artúr és a csokoládé. 🙂

ymca_ndgMiért annyira népszerűek ezek a táborok? – egyrészt a más anyagi életszínvonal miatt, másrészt pedig nagy szerepe van annak is, hogy 12 éves kor alatt a gyerek nem lehet otthon egyedül, felnőtt felügyelet nélkül, sem az utcán nem „csatangolhat” magában.
Ezért nem csak nyári táborokat szerveznek, de téli és tavaszi szünetre is találhat a szülő hasznos, de szórakoztató elfoglaltságot a csemetéjének, ha neki épp dolgoznia kell…

Tavaly márciusban a kerületünkhöz tartozó Y.M.C.A.-be sikerült sport táborba regisztrálni. Nem tudom, hogy másnak is mosolyt fakaszt-e az arcára az intézményhálózat neve, de nekem mindig eszembe jut az a bizonyos Village People dal és  az Irigy Hónaljmirigy, ahogy énekelik, hogy Na, gyere, kiabáld, hogy HóóónaljMirigy! ennek a dalnak a zenéjére. 🙂

Komolyra fordítva a szót, a rövidítés a Young Men’s Christian Association elnevezésből származik. Montreálban a legtöbb olyan céllal üzemel, mint egy sportcsarnok és művelődési ház egyben: rengeteg sportolási lehetőséget biztosít a legkisebbektől a legidősebbekig, de emellett tanulhatunk ott zenélni, nyelvet, vagy kérhetünk korrepetálást a gyerekünknek. Vannak ifjúsági klubbok, ahol főznek, társasoznak hétvégente.

camp_zsA regisztráláskor csak a 10%-át kellett előre kifizetni a tábor díjának, ami tekintettel a multikulturális gyerekanyagra nem tartalmaz étkeztetést (de előre megadott menüből választva van rá lehetőség). A többit majd a táborkezdéskor kell rendezni. A táborozás díjának egy részét pedig le lehet írni az éves adókeretből.

A napközis program reggel 9 és délután fél 4 közé szervezett helyi és kirándulós programot a gyerekeknek.
Az a szülő, aki reggel korábban szerette volna beadni a gyerekét vagy délután később menni érte, annak külön felügyeleti díjat kellett fizetnie az adott időtartamra. Ha késve érkezett valamelyik szülő délután, akkor háromnegyed négykor már bezárt kapukat talált és ki kellett fizetnie a megkezdett felügyeleti óra díját.

Mivel Magyarországon párszor én is segítettem táboroztatásban, tavaly nyáron is megfordult a fejemben, hogy utánanézek, kik lehetnek táborvezetők, kik dolgozhatnak táborban.
Meglepődtem, hogy itt főként nem gyakorló pedagógusok a nyári program szervezői, hanem inkább olyan fiatalok, akik még egyetemisták vagy fiatalabbak! A legtöbb táborvezető tanfolyamra a jelentkezési korhatár 25 év volt!! – Ne is mondjam, erről nem csak pár hónappal késtem le. 🙂
Viszont ez nagyon jó nyári munka lehetőség diákok számára!

camp_BeniA gyerekek otthon, kis szülővárosunkban is nagyon szívesen jártak színvonalas programokat ajánló táborokba, így volt összehasonlítási alapjuk, mikor júliusban megkezdték a két hetes napközis táborukat.

A programok változatosak voltak, a táborvezetők figyelmesek és megbízhatóaak. Könnyen találtak barátra a táborlakók között.
Érdekes volt számukra a nyelvi sokszínűség is.
A vezetők hol franciául, hol angolul beszéltek, míg voltak olyan táborlakók, akik egymás között a saját anyanyelvüket használták. De ez ma már nekünk is természetesebbnek tűnik. Viszont kicsit hiányolták a már megszokott családias hangulatot…

Szóval jövő heti lecke feladva: kideríteni, melyik barát melyik táborba megy, kb. mikor és valahogy ezt összeegyeztetni a még nem létező saját nyári programunkkal és költségvetésünkkel!

2 thoughts on “Nyári táborok… Máris?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *